ДЖЕНТЪЛМЕНЪТ ПРЕЗ ЛЯТОТО

Да си джентълмен, по отношение на облеклото през лятото, не е никак лесна задача. Докато зимният гардероб на мъжа предлага изобилие от вариации за плътни костюми, ризи, палта и пр. то лятната дреха, освен елегантна, трябва да е и щадяща за комфорта на тялото. Забелязва се сериозно усилие при мъжете, държащи на външния си вид, да изберат удачно облекло за работния ден и свободната вечер и едновременно да направят плавен сезонен преход в облеклото, запазвайки изисканост в стила на обличане.

Могат да се откроят три основни тенденции при избор на лятното облекло:

1/ Избор на по-леки материи – по ефирни и въздухопропускливи платове като тънка вълна, памук, лен, коприна;

2/ Избор на цветове в светлата гама – светлосиньо, светлосиво, бежево, бяло, пастелни тонове;

3/Строгата елегантност отстъпва на небрежната елегантност;

Статията има за цел да покаже няколко от най-използваните летни сетове без претенции за изчерпателност.

Дрехите са от по-леки и въздухопропускливи материи. Това означава, че платове от или с примеси на изкуствени материи като вискоза, полиестер следва да отсъстват от летния ни гардероб, тъй като не позволяват въздухообмен. Тук примесът обикновено е от коприна.

При строго официално лятно облекло костюмите от вълна с по висока S-стройност са изключително удачни – S140+ (за S числото при костюмите виж статията „Как да изберем мъжки костюм – част II).

Canali suit
костюм от вълна 150s

Удачни са и вариантите от лен, както  и не особено популярният костюм от памучен плат.

Untitled-1
костюм от памук (ляво) и костюм от лен

Дебелината на плата за ризи също се измерва с s-числа, но и обикновен опип също върши работа. По-тънките ризи са за предпочитане, тънкият памук е леко прозрачен и напомня оризова хартия. Ленът е перфектната материя за лятото, но се мачка лесно и не създава впечатление за формалност. Ето защо потърсете комбинация на лен с памук.

Много предпочитана комбинация е костюм с риза без вратовръзка и съотв. разкопчана отгоре риза. Така топлият въздух излиза през ризата и създава термо-комфорт, позволявайки въздухообмен. Вратовръзката винаги може да бъде сложена за служебния обяд или работна среща и след това отново да се свали.

Много популярна комбинация за политиците, особено от левицата. Липсата на вратовръзка има психологически ефект върху конкретни групи избиратели.

 

Следващият сет, отличаващ се с една стъпка по-малко формалност, включва риза и панталон, но различно сако, обикновено неподплатено за максимален комфорт и от комбинирани материи – лен, памук, коприна…Често се комбинира без вратовръзка, особено при вечерни поводи.

Този вариант е изключително шик. Много е обичан от италианците. Често тези сака са в пастелни тонове.
Този вариант е изключително шик. Много е обичан от италианците. Често тези сака са в пастелни тонове.

 

При следващата комбинация вече сакото липсва. Вратовръзката често е налице.

38532162cf_12n_e

Последната комбинация (моя любима) е за господата, които могат да си позволят неформално работно облекло и включва поло-тениска, но прибрана в панталона и с колан.

T0238-MJ00002-950_b_ZOOM
Официален панталон е по-добрият вариант. Ако тениската не е прибрана ще е твърде неформална.

 

Никога не комбинирайте риза с къс ръкав и вратовръзка или прекалено изрязани тениски. Тези тениски са подходящи за други случаи и места.

Не правете това!
Не правете това!
... нито това, ако професията ви включва дори доза формалност в облеклото.
… нито това, ако професията ви включва дори доза формалност в облеклото.

 

На българския пазар има голямо разнообразие от подходящи облекла – самостоятелни панталони, леки ризи, поло тениски – H&M, ZARA, Peek & Cloppenburg и много др.

 

tailored-summer-jacket-for-men

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *