ИЗБОР НА ДЕСЕН СПОРЕД НЮАНСА НА КОЖАТА – ЧАСТ 2

В предишния материал бяха представени основите на избора на цветове при формиране на личния гардероб според нюанса на кожата – топъл и студен.

Трудно е да си представим, че всички хора могат да избират цветове само от две палитри – топли и студени. различните хора по света имат различни цветове на кожата и различни нюанси на „топлото и студеното“.

В този материал топлите и студените подтонове ще бъдат разделени в 2 подгрупи, наименувани според четирите годишни сезона. А именно:

  • хората със студени подтонове могат да бъдат разделени на мъже летен и зимен тип
  • хората с топли подтонове могат да бъдат разделени на мъже пролетен и есенен тип

 

Мъже „пролетен“ тип:

Мъжете от този тип са със светъл цвят на кожата, често може да бъде определен като цвят слонова кост, прасковено или розово, но задължително от „топлия“ тип, често със златисти отенъци. Представителите на пролетните мъже често имат и розови (червени) бузи или се изчервяват лесно.

Очите и косите им най-често са светли:

spring

Подходящи за тях са най-вече ярките цветове като светло сивото, морско синьото, топлите нюанси на червеното, както и зелено и златисто.

Вижте изображението по-долу:

Нуетрални цветове: универсални, подходящи за ежедневно комбиниране.

Основни цветове: те са основата на съответния гардероб и трябва да присъстват често при комбинирането.

Акценти: подходящи като цветове за аксеоари – шалове, вратовръзки, кърпи…

spring 1

Неподходящи цветове за този тип мъже са прекалено тъмните цветове, също черното и чисто бялото, пастелните тонове и прекалено приглушените цветове.

Мъже „есенен“ тип:

Мъжете от този тип са също със светъл цвят на кожата и златисти отенъци. Представителите на есенните мъже обикновено нямат очертаващи се розови участъци по лицето. Червендалестите и червенокосите най-често са в тази категория.

Основната им разлика с пролетните мъже е, че очите и косите им най-често са тъмни:

autumn

Подходящи за тях цветове са също топлите, но по-тъмните и контрастни тонове, също и землистите им производни.

 

deep autumn

Неподходящи цветове за този тип мъже са прекалено светлите цветове, пастелните, също и оранжевото от основните такива и бледо синьото.

Мъжете със студени подтонове на кожата съответно биват летни и зимни.

Мъже „летен“ тип:

Мъжете от този тип са със светъл цвят на кожата, често розовеещи, но със студени подтонове, често бузите са розови или дори розово-синеещи-ливаеещи.

Очите и косите им най-често са светли, а косата често има пепеляви нюанси:

summer

Подходящи за тях са най-вече приглушените пред ярките цветове в тъмната гама, най-често синьо.


summer 3

 

Неподходящи цветове за този тип мъже са прекалено светлите и ярки цветове, златистите и топли гами.

Мъже „зимен“ тип:

Мъжете от този тип са с контрасна на очите и косата кожа. Често съвсем бледа кожата би могла да бъде и в маслинено матови отенъци. Тъмнокожите и мъжете от Ориента също спадат към тази категория. Обикновено „зимните“ мъже нямат розовеещи участъци по лицето каквито имат пролетните и летните мъже.

Основната им разлика с летните мъже е, че очите и косите им най-често са тъмни:

winter1

Подходящи за тях цветове са тъмните и контрастните цветове, тъмносивото, тъмносиньото, черното и чисто бялото са най-подходящи за този тип мъже.

winter2

Неподходящи цветове за този тип мъже са прекалено светлите цветове и тези в топлите гами.

Цялата информация би могла да бъде онагледена и в следната таблица:

winter3

Типичните въпроси:

а/ Само посочените тук цветове ли мога да комбинирам?  – Не, те са само примерни. Палитрите са доста по-богати.

б/ Имам любими цветове от други палитри. Мога ли все пак да използвам и тях? – разбира се, но в посочените ще изглеждате много по-добре.

в/ Възможно ли е да имам характеристика на повече от един сезон? – Не, винаги човек принадлеи основно към един сезон.

г/ Възможно ли е да не принадлежа към нито един сезон? – Да, това са хората с така наречените „неутрални подтонове“ и могат да комбинират повечето от палитрите на различните сезони.

И ВСЕ ПАК…

Авторката на бестселъра ‘Color For Men’ (1983) Карол Джаксън твърди, че не може човек да си постави строги рамки, използвайки общите правила за избор на цветове в облеклото.

Тя разглежда следния пример:

winter4

Господинът на снимката строго погледнато принадлежи към групата на есенните мъже. Въпреки това, дясната комбинация, типична за пролетните мъже, му отива повече (според нея).

Аз също подкрепям тази теза. Като класически представител на есенните мъже установих, че ми подхожда повече прасковена риза като подходяща за пролетните типажи, отколкото бургундското и синьо-червеникавото.

По тази причина, разработвайки своя система за принадлежност към сезонните групи, тя поставя следните, различни от общоприетите, критерии:

  1. Помислете за дрехи (цветове) за които отчетливо си спомняте, че са ви правили комплименти или които вие изключително много харесвате. Т.е. според предпочитания цвят определяме правилния сезон.

2. Ако след определяне на сезона по посочения в началото на статията способ имаме колебания, то може да се опитаме да доопределим сезона по следния начин:

dfg

Със сигурност с метода проба-грешка ще откриете подходящите за вас цветове, следвайко горните указания!

Интерактивен тест за определяне на вашия сезон можете да направите ТУК!

Успех!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *