ИЗБОР НА ДЕСЕН СПОРЕД НЮАНСА НА КОЖАТА – ЧАСТ 1

„Я, колко добре ти стои тази риза!“. Получавал съм такива комплименти, но не съм се замислял особено за причината. Може би приятелите ни просто обичат да правят комплименти, или пък са харесали кройката или качеството на плата. Разбира се, очеизвадната причина за такъв комплимент най-често е цветът.

Всеки от нас си има любим цвят, даже любим сет, който често си облича. Когато сме се научили да съставяме правилни комбинации с дрехите си, според специалистите остава още една стъпка до съвършенството – а именно да съчетаем дрехите си според нюансите на нашата кожа, тъй като дрехата неизменно ще се съчетае по идентичен начин както с нюанса на аксесоарите, жилетка, връхната дреха, така и с цвета на нашата кожа.

ПРИНЦИП НА КОНТРАСТА

  1. Наличие на контраст:

Когато кожата ни е твърде светла, а косата, веждите и очите твърде тъмни, тогава говорим за контраст. Специалистите съветват комбинацията в облеклото да следва също наличието на този естествен контраст – например тъмен костюм и светла или чисто бяла риза с тъмна вратовръзка ще създадат нужния контраст, който да хармонизира на естественото ни излъчване.

2. Липсата на контраст.

Разбира се, вярна е и обратната теза, ако кожата ни е твърде светла и косата също, аналогично и при чернокожите мъже с тъмна коса, най-удачна ще е комбинацията на дрехи с липса на контраст.

Преди много години се възхищавах на облеклото на първия Торн Форестър от „Дързост и красота“. Явно подсъзнателно съм уцелил причината да считам подходящото за него облекло – а именно комбинация с липса на контраст.

Горенаписаното съвсем не означава да спрем да носим контрастни или неконтрастни комбинации. Спазването на правилото просто доусъвършенства визуално силуета.

ПРИНЦИП НА СТУДЕНИТЕ И ТОПЛИ ПОДТОНОВЕ

Познаването на подтона на нашата кожа е важно за тези, които не искат често да възкликват „Защо този пуловер не ми отива?“. Независимо от базовия цвят – бял или тъмен, кожата може съдържа два основни подтона, наричани условно топли и студени. Те не са обвързани с базовия цвят на кожата. Така например двама души с еднакви подтонове могат да имат различен базов цвят на кожата.

Топли подтонове – На пряка слънчева светлина кожата като че ли жълтее, има жълт, оранжев или златист нюанс.

Студени подтонове – На пряка слънчева светлина кожата има розови или сини нюанси.

Определянето на подтоновете се извършва чрез кратък тест.

Тест с бижута – Според мен е най-лесният. Поставете си пръстен на ръката от жълто злато или сребро, съотв. верижка на шията. Ако кожата ви изглежда по-добре на фона на жълтото злато, значи вие сте с топли подтонове. Ако сребърното бижу подхожда повече на кожата ви, значи имате студени подтоне.

Преглед на вените – Разгледайте вените си от вътрешната част на ръката под китката, където се виждат най-добре. Ако имат син или пурпурен цвят спадате към хората със студени подтонове. Ако изглеждат зелени или маслинено зелени сте с топли подтонове. Ако не можете да определите точния цвят или не цветово не спадат изразено към никоя от двете групи е възможно да имате неутрален подтон на кожата (за неутралния подтон после).

Черно-бял тест – Поставете бял лист пред лицето си и го разгледайте на естествена светлина. Ако кожата жълтее на белия фон, значи сте с топли подтонове, ако розовее, значи сте със студени подтонове. Ако се облечете в тоалет с черно и бяло (напр. черен костюм и бяла риза), но изглеждате по-добре в кафяв костюм и кремава/портокалова риза, значи имате топли подтонове.

Ако въпреки направените тестове не можете да определите точно вашия подтон, най-вероятно имате неутрален такъв и вероятността да ви подхождат почти всички цветове е много голяма.

Логично, хората с топли подтонове трябва да избират преимуществено дрехи от топлата цветова гама. Те ще им подхождат най-много.

Подходящи са топли, меки цветове като карамел, горчица, златисто кафяво и не много тъмни кафеви нюанси, праскова, корал, меко и морско, ярко синьо, но не прекалено светло, светло и маслинено зелено, землистите им производни  и др.

Неподходящи биха били – тъмните и подчертано студени тонове, черно, тъмнокафяво, графитено сиво, лилаво, бургундско.

Бижутата от жълто злато подхождат най-много на хора с топли подтонове.

20121112-162705

За хората със студени подтонове най-подходящи биха били – бяло, черно и всякакви тъмни гами, тъмносиво, петрол, пурпурно, както и небесно синьо и повечето сини гами.

Неподходящите тук са всякакви топли нюанси, съотв. тези, които биха били подходящи за другата група.

Сребърните и сребристите бижута подхождат най-много на хора със студени подтонове.

20121112-200642

ДЯВОЛЪТ Е В ДЕТАЙЛИТЕ…

Правилата са условни, а цветовете са неизчерпателно изброени. Логичният въпрос би бил „Не е възможно да има само две алтернативи за подходящи цветове, защото аз не се вписвам в нито едната. Какво да правя?“

Въпреки че има само 12 зодии, но хората не се вписват като калъп в тях, така и в подтоновете има разновидности, които ще бъдат разгледани в следващата част на материала.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *