ИЗБОР НА ПРАВИЛНАТА (ДЕЛОВА!) РИЗА

Статията бе публикувана за първи път в блога на JMilanoff www.j-griffin.com Тук съм направил някои корекции

 

 

Днес ще ви представим подробен наръчник за закупуване на мъжки ризи.

За улеснение ще въведем два символа:

с един долар ще обозначим съветите към тази част от аудиторията, която търси качествен продукт на оптимална цена (много добра риза в BG може да се намери на цена между 80-120 лв., включително от български производители);

$$ с двоен долар обозначаваме съветите към хората, които търсят топ-продукт, независимо от неговата стойност (цена над 150 лв.);

В отделни точки сме извели основните фактори при покупка на мъжка риза.

 1. ЯКА

Най-същественият (според нас) елемент на ризата е нейната яка. Яката е вторият от трите най-видни елемента на качествената риза, защото не всички елементи на качествения продукт са видими с просто око.

 • Форма

Формата на яката е въпрос на предпочитания. Най-често предлаганите ризи са с класическа / широка яка / класическа яка с копчета при върховете, макар че съществуват най-различни форми на яката.

наименованията са примерни
наименованията са примерни

Формата на яката има пряко отношение както към предназначението на ризата, така и към визуалните специфики на човека, носещ ризата. Така например, класическата и широката яка са подходящи за носене с костюм и вратовръзка, докато класическата яка с копчета придава по-неформален характер на ризата и е по-подходяща за носене без вратовръзка или при ежедневна неформална употреба.

Ширината на яката оптически влияе и върху силуета. Мъжете с по-пълни и кръгли лица е препоръчително да носят ризи с класическа яка, тъй като това ще придаде издълженост на лицето и шията няма да изглежда толкова къса.

До преди няколко години беше валидно правилото риза с широка яки да се комбинира с вратовръзка с голям, дебел възел, а на риза с класическа яка да се слага вратовръзка с по-малък възел. Правилото често се нарушава, особено в Италия, но със сигурност дебел възел на вратовръзката не би съответствал на малка якичка на ризата (и тесни ревери на сакото).

тази комбинация не е особено естетична
тази комбинация не е особено естетична
 • Структура

Структурата на яката е елементът, който отличава наистина качествените ризи от посредствените. До средата на 20-ти век яката се съшива от 2 еднакви парчета. Този метод на шиене вече рядко се използва, макар че все още се среща при известни производители (soft collar), защото яката без междинна подплата бързо изгубва формата си и е съпроводена с появата на бръчици при гладенето на ризата, които могат да останат перманентни. Риза с такава яка не е непременно лоша, но трябва да се внимава при нейното гладене, за да не се образуват гореописаните ефекти, които често не могат да се премахнат и изпъкват неестетично, когато се сложи вратовръзка. Качествената риза без подплата пада плавно по раменете и няма характерната „твърда” форма на яката. Лесно можете да разберете дали бъдещата ви риза е с яка от този тип чрез допир: просто хванете с пръсти яката от двете страни и ще усетите липсата или наличието на междинна подплата. Може да се носи с вратовръзка, но е по-подходяща без.

От своя страна яката с междинна подплата бива също два типа: със слепена подплата и с неподлепена такава.

В масовия случай ризите са с подлепена подплата и точно там се крие един от най-важните белези на качеството на ризата. При подлепената подплата между двете страни на основния плат се поставя междинен слепващ елемент. Конструкцията от трите части преминава през специална гореща преса, която слепва средния елемент с останалите два. Тази яка има характерната твърда форма. При евтините ризи след третото пране междинният елемент се разлепва, образува мехури по повърхността на ризата, които не могат да се премахнат, краищата се подвиват най-често надолу. Резултатът – ризата е съсипана.

При по-скъпите ризи тази технология се прилага с по-качествени машини, които би трябвало да гарантират липсата на описаните неприятни ефекти. За съжаление в интернет са налични доста снимки на ризи на водещи производители (ценови клас 300-600 лв.), при които са налице същите тези неприятни ефекти.

Вторият вид яки с междинен елемент нямат подлепваща част, която да се пресова, а междинният елемент се движи свободно в яката, но е уплътнен при пришиването. Тази технология е доста времеемка и се използва предимно при ризите от по-висок клас.

$ Ако купувате евтина риза избягвайте подозрително твърдите яки, защото могат да образуват мехури;

$$ При закупуване на риза от висок клас избягвайте яка без подплата. Независимо от плата, неправилната техника на гладене би създала перманентни бръчици, които биха били видими както при евтините, така и при скъпите ризи;

 • Отворени канали за пластини (англ: Collar Stay Slots)
collar stays
collar stays

Задължително яките на качествените ризи следва да имат отворени канали за пластини. Елементът, който поддържа формата на ризата в предната част, както и върховете на яката, представлява продълговата пластина от синтетичен материал, предварително поставена между пластовете на яката. Лесно можете да я намерите като опипате с пръст яката откъм върховете. Проблемът с перманентните пластини е, че след дълга употреба и при гладене те се пречупват и огъват, с което видоизменят вида на яката и тя изглежда зле. Хубавите ризи имат отворени канали за поставяне и изваждане на пластините; добрите ризи имат освен отворени канали и поставен чифт пластини; най-добрите ризи имат и допълнителен чифт пластини. Такива пластини могат да се закупят отделно в интернет. Налични са в различни дължини и от различен материал – пластмаса, неръждаема стомана или мед. Разбира се, изваждайте ги преди пране.

Преминаваме към следващия важен елемент на ризата:

 1. ИВИЦА ПЛАТ ЗАД ЯКАТА (на гъбра на ризата)

При по-добрите ризи тази ивица е съставена от две парчета плат.

$ Фактът дали тази ивица е ушита от две или едно парче плат няма практическо значение;

$$ При закупуване на риза от висок клас обърнете внимание на този елемент, особено ако ризата е с райе. Важно е райетата на двете парчета плат да са „напаснати”, иначе ризата няма да изглежда естетично, погледната отзад;

 1. МАТЕРИЯ

Когато купувате скъпа риза вие не плащате за материята от която е съставена, а за вложеното количество труд в нея (и за марката, разбира се!). Ето защо е напълно възможно да дадете повече пари за риза от невзрачен плат. Независимо, че платът не е (съществен) елемент при ценообразуването, това е първият от трите белега, които ще бъдат забелязани от околните. Би било странно да дадете 600 лв. за бяла риза, а в H&M да продават визуално същата за 59 лв. от premium cotton, нали? Замислете се и за другите специфики на плата – има платове, които ще се гладят лесно, а други не. Жената до вас (майка ви?!) със сигурност ще оцени този факт. По-интересно изглеждат структурните (релефни) платове като twill например, вместо равните като дълготрайния, но груб poplin. В такъв случай, ако пазарувате онлайн – разгледайте максимално отблизо снимката на ризата, за да видите добре плата.

twill-ът е изтъкан с характерни диагонални нишки
twill-ът е изтъкан с характерни диагонални нишки

 

$ Търсете! На пазара има достатъчно ризи от чудесни и интересни материи от нисък до среден клас.

$$ Увеличете полезната стойност на скъпата покупка като изберете риза с интересна шарка, интересно втъкана нишка или друг открояващ се плат;

 1. КОПЧЕТА
 • Материал на копчетата. Копчетата на ризата са третият от видимите белези на хубавата риза. Задължително правило е копчетата на качествените ризи да са от естествен седеф.

Можете да си закупите отделно такива копчета и да си ги пришиете у дома или при кварталния шивач;

$$ За да проверите дали копчетата на ризата са от естествен седеф ги позавъртете на слънчева светлина. Естественият седеф се оцветява с различни отблясъци – червен, син, зелен. Еко-седефът също блести, но без нюанси. Някои производители (като Turnbull & Asser) имат еко-политика за използване на еко-седеф, въпреки цената на ризата. Ако ризата е с обикновени пластмасови копчета ви съветваме да замените копчетата впоследствие.

обикновени, пластмасови
обикновени, пластмасови

 

Истински седеф, намират се лесно в специализираните магазини, но са тънки и неравни. Ще се чупят лесно.
Истински седеф, намират се лесно в специализираните магазини, но са тънки и неравни. Ще се чупят лесно.
Тези са много хубави!
 • Разстоянието между копчето и ризата – при по-добрите ризи между зашитото копче и плата на ризата има разстояние от ок. 2-3 мм. повдигане, което се получава при съшиване на копчето и увиване на останалия конец.

По този начин копчето не изглежда „задушено” и по плата не се появяват гънки, ризата пада естествено без набирания. В допълнение, това го прави по-лесно за закопчаване.

Можете да направите това у дома, като зашиете копчетата наново. Ако носите вратовръзка копчетата няма да се виждат. До голяма степен зависи и от самия плат дали ще се получат бръчки, ако между плата и копчето няма разстояние.

технология на зашиването
технология на зашиването

shirt_4

 • Иликът за копчета  Най-добрите ризи имат ръчно направени илици за копчета. Те изглеждат по-неравни и са с по-дебел шев. Обикновено ризи с такива илици са от най-висок клас (тези ризи имат и ръчно пришита яка и ръчно пришити ръкави към основата за по плавно падане на плата). Обикновено последният преден илик е хоризонтален, за да възпрепятства лесното саморазкопчаване на ризата.
 • Ръчно изработен илик. Различава се по неравните бодове.
  Ръчно изработен илик. Различава се по неравните бодове.

Според много други автори този вид на илика не практичен и естетичен, а липсата му не влияе на качеството на ризата.

 1. ШЕВ

По-добрите ризи са съшити с дребни бодове – стандартът е не по-малко от 15 бода на 1 инч (2.54 см) разстояния. На някои места от вътрешната страна на ризата бодът би могъл да е двоен.

$ Дължината на бода няма практическо значение за качеството на риза. Риза с по-широки шевове би могла да се износи и за повече от 10 години. Ако шевът се разпори – просто го зашивате! Толкова е просто.

 1. СКРЕПЯВАЩ ЕЛЕМЕНТ В ДОЛНАТА ЧАСТ НА РИЗАТА МЕЖДУ ПРЕДНАТА И ЗАДНА ЧАСТ

Този скрепяващ елемент гарантира здравината на шева в долната част на ризата. Задължителен за качествените ризи.

Липсата му не влияе сериозно на качеството на по-евтината риза

 1. КРОЙКА

Въпросът с кройката поставяме на последно място, тъй като той провокира много дискусии. Безспорно най-добрата риза е тази, която би ни прилягала най-добре, която е като излята по нас. Ризите от масовото производство са със стандартизирани кройки. Повечето от нас обаче не са „стандартизирани” 😀 – къси ръце, коремче отпред…

Хората, които държат на външния си вид нанасят задължителни корекции по новозакупената риза, за да им приляга по-добре: ръкавите се скъсяват откъм рамото, стесняват се, ризата се вталява, най-горното копче се премества в зависимост от това дали ризата ни стяга или е прекалено отпусната и след тази корекция на ризата на марка Х… Така вече нямаме риза на марката Х, тъй като сме я променили до неузнаваемост.

Личният ни съвет е да персонализирате всяка своя дреха, защото тя трябва да изглежда така, все едно е правена за вас. Ето защо на последно място, но не по важност поставяме грижата за мъжката риза.

 1. ПОДДРЪЖКА

Най-добрите магазини предоставят безплатен сервиз за корекции. Обикновено ризите от нисък и среден клас не предоставят такава услуга, но тя се предоставя от стандартен шивач. Наистина е неприятно да дадете над 200 лв. за риза и да ви кажат, че скъсяването на ръкавите ще ви струва 14 лв.

ФИНАЛНИ ПРЕПОРЪКИ:

Ако търсите топ-продукт, но сте с ограничен бюджет – следете летните и зимните намаления. Обикновено летните започват към средата на юни, а зимните – след средата на декември. За тази цел се абонирайте за e-mail бюлетини или sms на любимите си марки, за да сте информирани своевременно за предстоящите намаления. Съсредоточете се върху яката, плата и копчетата – никой няма да се вторачва в броя на шевовете ви или в малките парчета плат между отделните части на ризата.

Правете разлика между топ-продукт на модна къща с традиция, занимаваща се с производство на такъв тип облекло (Luigi Borelli, Emma Willis) и дизайнерски ризи на същите цени като Gucci, Roberto Cavalli и др., които нямат същите качества и отличителни белези на „старите” производители. Вторият тип продукция имат други отличителни белези и достойнства и са насочени към друг тип аудитория.

След като сте прочели статията посете някой магазин за ризи от висок клас – вижте, пипнете ризата от висок клас, даже я пробвайте (не е нужно да я купувате), за да знаете какво да търсите при предстоящия лов на ризи!

Успешен пазар!

РИЗИ НА БЪЛГАРСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ:

IVENTI
VILLIS
BRUNELLI
DESIZO MONNI
ROLLMANN
ANDREWS
ТЕОДОР
ADELY
CARLO CADDEO (AGRESIA)
VEGEA
FRANT и др.

…И ДРУГИ, КОИТО МОГАТ ДА СЕ КУПЯТ В BG:

ZARA
H&M
MASSIMO DUTTI и др.

ТОП-ПРОИЗВОДИТЕЛИ:

EMMA WILLIS
LUIGI BORELLI
TURNBULL & ASSER
ERMENEGUILDO ZEGNA
CANALI
BRIONI
ETON и много др.

ТЕКСТ: Спас Спасов
СНИМКОВ МАТЕРИАЛ: JMilanoff & Спас Спасов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *