КАК ДА ИЗБЕРЕМ МЪЖКИ КОСТЮМ: ЧАСТ I – КОНФЕКЦИЯ

 

Независимо дали сте счетоводител, футболист или миньор, вие трябва да имате (поне) един костюм, дори и да се кълнете в обратното. Първото изречение не важи за банкери, мениджъри, юристи, кметове 😛 Ще ви се наложи да отидете веднъж на сватба (или погребение), опера, тежкарска вечеря, а защо не и на първа среща с момиче?! Именно за тези случаи ни е необходим описаният атрибут.

Всъщност изборът на костюм не е никак лесна работа. Това изречение вече важи и за банкери, мениджъри, юристи, кметове 😛 Тук ще набележим основните правила за избор на приличен (150 лв. – преко сили 500 лв.) мъжки костюм, гарнирани с някои детайли, които хората около вас сигурно ще забележат и ще им отдадат нужното внимание. Пазарът в България вече предлага относително разнообразие на мъжката конфекция, но консултирането при покупка все още куца и познанията на много от консултантите като че ли са застинали някъде между 86-та и 92-ра.

  1. МАТЕРИЯ

Материята е определяща. Тя определя както цената (заедно с марката), така и дали ще можете да носите този костюм през различните сезони. Някои костюми могат да направят носенето им на лятната сватба истинско мъчение, но могат и да придадат нужния комфорт ако сме сполучили в покупката. Първото нещо, което трябва да направите преди покупката на избрания костюм, е да разтворите вътрешния ляв джоб (много рядко десния джоб) и да извадите оттам етикета на производителя със справка за плата. Задължително първо условие е вашият бъдещ костюм да е ушит от плат с преобладаващо количество вълна (80%). Вълната е естествена, дишаща материя, визуално добре изглеждаща и ще придаде нужния комфорт на вашето тяло при носенето на костюм.

тук съставът на плата е 80% вълна и 20% полиестер

Най-добрият вариант, ако имате възможност, е да изберете костюм с плат от 100% вълна, но с по-тънка вълнена нишка (за дебелината на вълнената нишка ще говоря в следващата част на статията), но и вариантът с вълна и вискоза е приемлив откъм качество, съпоставено с цената. Обикновено останалите 20% (при конфекцията) са или вискоза, или полиестер (могат да бъдат и 15%, 10%).

Вискозата се получава от естествени целулозни нишки, но с допълнителна обработка както при синтетичните материи. Лъскава или по-лъскава от естествената коприна. Вискозата може да е изкуствен заместител също на памук, лен и вълна. Като цяло е гладка, мека, прохладна, попива добре. В същото време не спарва. Хавайските ризи в периода 1930-1950 са били изцяло от вискоза. Вискозата се добавя в основния плат от една страна за да намали неговата себестойност, а от друга страна, за да придаде допълнителна здравина на плата и да улесни гладенето/затрудни мачкането.

Бих препоръчал при покупка на костюм с плат от смесено съдържание, разликата да е със съдържание на вискоза, а не със съдържание на полиестер.

Полиестерът от своя страна е синтетичен материал, направен на основата на петрола. Допълнението от полиестер във вашия костюм ще предизвика спарвания в по-топли дни (над 18°) и ще направи носенето на костюма през късната пролет и лятото не особено приятни, особено когато това се съчетава със задължително носене на костюм. Освен това добавката на полиестер по-лесно предизвиква неприятно лъщене на плата (по лактите, например), което драстично скъсява визуално приемливия живот на вашия костюм. В никакъв случай не избирайте костюм с плат на основата на полиестер. Те често са на примамливи цени (виждал съм такива костюми и от 60 лв.), но нито изглеждат добре, нито ще се чувствате добре в тях, нито животът им ще бъде особено дълъг.

  1. ЦВЯТ

За да бъде вашият костюм универсален и да се вписва перфектно на всички гореописани поводи, трябва да изберете костюм с тъмен цвят, който не съдържа отличителни елементи като едри райета, странни копчета и отблясъчни ефекти, видими шевици. Най-добре тъмносин или тъмно/средно сив. Универсалните костюми могат да се подредят в следната цветова последователност:

  1. Тъмносин
  2. Тъмносив/гълъбовосив
  3. Тъмносин с тънко райе
  4. Черен 
  5. Тъмно/шоколадово кафяв

 2

Сигурно ви е направило впечатление, че черният костюм е поставен чак на четвърта позиция. Черният костюм не е особено подходящ за ежедневна употреба и придава болнав оттенък на мъжете с бледи лица. Но черният костюм си има своето запазено и задължително място при много и различни поводи.

Избягвайте костюми със странни цветове или ефекти. Ако държите да сте оригинални и запомнящи се на вашия абитуриентски/абсолвентски бал, то приемете този костюм като своеобразна „булчинска рокля”, която няма да облечете втори път (или поне не на интервю за работа).

Неотразими на бала,  все пак това е идеята 🙂 . Но костюмът остава практически неизползваем в ежедневието.


III. ДЕТАЙЛИТЕ

а) Брой копчета2c37a88f_vbattach66518

Ако не сте високи над 1,90 м. заложете на сако с две копчета, максимум с три. Сакото с четири
копчета е приемлив вариант за ултра високи мъже – над 1,90 м. Сакото с четири копчета „краде” от разстоянието между горното копче и шията и скъсява реверите – визуално гледката не е особено красива.

Саката с едно копче оставете за диви партита. Тези сака не попадат в категорията универсални сака.

б) Реверите 

Ширината на вратовръзката, а оттам – на типа яка на ризата, е функция на ширината на реверите. При универсалния костюм ние ще заложим на ревери със средна ширина – нито много широки (вече демоде), нито много тънки (задължаващи откъм яка на риза и ширина на вратовръзка), които са приемлив избор за комбиниране и с широки и тънки вратовръзки, и с ризи с малки и широки яки.

в) Странични външни джобове

Вариациите при външните джобове са най-често две:

– хоризонтални джобове и джобове под наклон – кой тип ще изберете е въпрос на избор. Хоризонталните са една идея по-консервативни. Възможно е да попаднете на модел с допълнителен по-малък джоб отдясно. Той е предназначен за джобния часовник.

IMG_3290

– джобове с капаци или без капаци – джобовете без капаци придават спортно-елегантен вид на сакото. Тези с капаци са по-консервативният избор.

IV. (ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ) КОРЕКЦИИ

tips-for-good-mtm-suit1

Традиционно въпросът за евентуалните корекции се разглежда финално, но личното ми мнение e, че силуетът е определящ (дори преди плата) при покупката на един костюм. В крайна сметка защо да купувате един костюм, ако не изглеждате добре в него?!

G2FWBc_11Parts-72

Плюсовете на конфекцията са по-ниската цена и богат избор от варианти, марки, модели.

Минусите на конфекцията не отчитат личните пропорции на мъжа, ето защо допълнителните корекции са задължителни още с покупката на мъжкия костюм.

Разгледайте илюстрацията вдясно. Тя говори сама за себе си.

а) Раменете:

След като сте се ориентирали във вашия базов номер (46, 48, 50, 52…) проверете ширината на раменете. Ширината на костюма трябва да пасва ТОЧНО с дължината на вашите рамене. Ако рамото е широко, платът „хлътва” неприятно навътре точно под подплънката. Ако рамото е късо предната част на костюма под рамото образува широки вълнообразни ивици, за да компенсира липсата на пространство. Тесният откъм ширина костюм винаги ограничава мъжа в движенията и създава дискомфорт при носене.

б) Ширина на панталоните

Тесните панталони могат да бъдат отпуснати (обикновено до 4 см). Широките панталони могат да бъдат вталени (не е желателно да е повече от 4 см). Широките крачоли могат да бъдат вталени, но тесните не винаги могат да бъдат отпускани.

в) Ширина на сакото

Тясното сако създава характерно Х-образно неестетично и видимо опъване в предната част на плата. Прекалено широките сака позволяват неестечно раздалечаване на долните краища на сакото. Нормалната ширина на сакото позволява да промушите свободно пръсти между тялото и костюма.

г) Дължина на ръкава:

Личното ми мнение е, че възможността за корекцията на ръкава би била определяща при закупуването на костюм от конфекция. По правило копчетата на ръкава са нефункционални (не могат да се откопчават), защото това позволява последваща корекция на дължината. При прекалено дълго сако възможностите са няколко:

– ако разстоянието между края на ръкава и най-долното копче е достатъчно голямо, ще бъде изрязана част от долния край на ръкава без да се пипат копчетата;

– ще се отреже част от долната част на ръкава, но ще се премахне безвъзвратно едно от копчетата – вместо 4 ще станат 3, а иликът ще се разнищи внимателно и ще се премахне;

– ще се отреже част от ръкава и едно от копчетата ще се
премести – най-долното ще стане най-горно и ще се създаде нов, идентичен илик;

Доверете се на фирмата само ако тя е производител на костюма. Иначе е възможно новият илик да не е идентичен с останалите.

Възможно е ръкавът да бъде скъсен откъм рамото, но не ви съветвам да се доверявате (дори и на производителя) ако манипулацията изисква скъсяване с повече от 1,5 – 2 см. Трябва ви наистина опитен крояч/шивач, който да измери необходимото преди да пристъпите към тази манипулация.

д) Възможно е да бъде стеснен и силуетът на сакото. Възможно е и дължината на сакото да бъде коригирана. В такъв случай обмислете внимателно дали да подложите сакото на такава манипулация – джобовете остават на фиксирана позиция, а ако се скъси прекалено сакото, джобовете ще „слязат” прекалено ниско.

V. ГРИЖИ

Не носете един и същи костюм всеки ден. Той също има нужда от почивка – Не го носете прекалено често на химическо чистене, ще нарушите структурата му (в следващата статия ще обясня защо). Два пъти в годината е достатъчно. – Използвайте кърпа, поставяна между ютията и плата при гладенето или тефлонова подложка (струва ок 12-15 лв.), която се поставя върху ютията, за да не причините лъскавина на плата.

късите ръкави са характерни за конфекцията
Проблемното скъсяване на ръкави е характерно за конфекцията.
Подложка за ютия. Ютията се поставя на максимална температура и не се коригира повече. Така гладите както коприна, така и лен без опасност от изгаряне.

 

 

 

БЪЛГАРСКИ МАРКИ КОСТЮМИ И ТАКИВА, КОИТО СЕ ПРОДАВАТ В БЪЛГАРИЯ:

ANDREWS FASHION
FRANT
ТЕОДОР
ADELLY
ROLLMANN
DESIZO MONNI
ВЕРИГА МАГАЗИНИ „НИКО“
RICHMART
PIERLUCCI
APOLON
KARTEL
PARUSHEV
DRAGO & RADO
ТОЛИ М
JULIDAN
MASSIMO DUTTI
ZARA
H&M
M SUIT и др.

КАК ДА ИЗБЕРЕМ МЪЖКИ КОСТЮМ: ЧАСТ II – MADE TO MEASURE

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *