КАК ДА ИЗБЕРЕМ МЪЖКИ КОСТЮМ: ЧАСТ III – ПЕРСОНАЛНО УШИВАНЕ

Персоналното ушиване е третата, най-качествена услуга след конфекцията и made to measure костюмите. Всъщност made to measure буквално преведено също означава „ушиване по мярка“. Услугата за която иде реч в настоящия материал е известна най-вече с наименованието ‘tailoring‘ (ot tailor – шивач) също su misura и bespoke.

Ако конфекцията предоставя избор между предварително скроени и изработени костюми, made to measure услугата предоставя възможност за „префасониране“ на конфекционен модел по индивидуалните мерки, то tailoring услугата не поставя ограничения пред желанието за конкретна изработка на дреха.

I. КЪДЕ ДА Я ТЪРСИМ

Традициите за шивачеството в Англия по отношение на днешния вид на мъжкото облекло (със съответните особености на епорахата) стартират в края на XVIII век. По това време ние в България сме носили друго облекло по разбираеми причини.

1898341343b050ac744a7edfb4550704

361d051e57cd8251541e3fa0f8c40271

По историко-геополитически причини българинът няма традиции в производството и употребата на облекло от по-висш тип. По социално-икономически причини преобладаващата част от населението също няма потребност от търсене на стоки в този луксозен сегмент. Няма как да се отрече обаче, че в следствие на политическите промени през 90-те години на XX век и развитието на пазарната икономика, повишените финансови възможности на някои социални групи, респ. обособяването на население с различни интереси и афинитет към този тип стоки на българския пазар биват застъпени, макар и в по-ограничен мащаб, стоки и услуги от този клас.

Реално погледнато в България по-трудно може да се намери предлагане на tailoring услугата, която е съсредоточена предимно в по-големите градове.


13087473_1169380269793737_3001528086139274884_n

В страните с традиции тя се предлага от модни къщи, принадлежащи на известни майстори-шивачи (Gieves & Hawkes, Anderson & Sheppard, Edward Sexton, Henry Poole в Англия; A. Caraceni, Cesare Attolini, Rubinacci в Италия). В България този тип предлагане на услугата е слабо разпространена, а ако я има, то не е широко, а и бих казал, слабо рекламирана, а се пренася по типичния за нашия манталитет начин „от уста на уста“  (Паланкасов, Матуски, Любие и др).

attolini_002
Винченцо Атолини позира с негова изработка

По-често тя се предлага от български компании, произвеждащи конфекция за родния пазар или на ишлеме, допълнително предлагащи и въпросната услуга – Agressia, Richmart, Desizo Monni и др. подобно на големите модни къщи като Ermenegildo Zegna, Canali, Corneliani, Brioni.

II. КАК ДА ИЗБЕРЕМ?

Личният ми съвет е да видите съответната дреха, облечена от човека, който я е поръчал, и да следвате хедонистичния подход „харесва ми как е направена“, т.е. как му стои, или „не ми харесва…“.

Всяка фирма/шивач, изработващ съответната дреха, има свой стил на работа, който може да ви се хареса или да не ви се хареса. Напр. английският начин на изработка включва по-солидни силуети и класически кройки, италианският начин на изработка залага на по-свободни движения, леки кройки и пр. Въпрос на собствени предпочитания.

III. ОСНОВИТЕ

Изборът на плат/наличието на мостри при съответното ателие е определящо за крайния продукт. От наличието на разнообразие от качествени платове може да се направи извод, че големите фирми-производители на плат имат доверие на съответното ателие/фирма и то им носи приходи от чести поръчки. Има и изключения разбира се, виждал съм безобразни дрехи, ушити с качествени платове.

mosanti-brands

При персоналното ушиване се борави само с най-качествени и премиум платове. Сред тях са Dormeuil, Holland & Sherry, Scabal, Ermenegildo Zegna, Vitale Barberis Canonico, Loro Piana, H Lesser & Sons и др.

Не се борави с изкуствени материи а само с най-висококачествена вълна, кашмир, лен, коприна.

london-style_sophy-roberts-savile-row_733x488

Чуйте мнението на консултанта. Ако не комуникирате директно със шивача е абсолютно задължително фирмата да разполага с консултант, занимаващ се конкретно с услугата персонално ушиване с голям опит. Той ще ви насочи относно постижимостта на вашето желание и ще ви даде безценни съвети при избора на плат, десени, кройки, тенденции.

IV. СИЛУЕТ

По правило при тази услуга може да се постигне всичко по отнешение на кройката по желание на клиента от типа на „напревете ми костюм като този на тази снимка“. Често ателието предлага конкретни кройки, които се видоизменят при пробите на дрехата.

V. КОНЦЕПЦИЯ ЗА КАНАВАЦАТА

Една от основните разлики при конфекцията и персоналното ушиване е използването на платнище от конски косъм (канава, канаваца, росер – от англ. canvas), която придава стабилност на предната част на костюма и запазва формата му. При евтината конфекция към плата се присъединяват подлепващи материали, които с времето „балонират дрехата“.

Този ефект се проявява най-вече след неизбежното химическо чистене.

При канавацата вместо подлепващи материали (fused suit) се пришива частично или цяло платнище от конски косъм.

full-and-half-canvassed-and-fused-main

Приложението на канавацата може да се види най-добре тук:

Макар че скъпата конфекция често се прави с цяла и частична канаваца тя е задължителна за костюма, направен при персоналното ушиване. Дали да бъде цяла или частична е въпрос на личен избор и разговорът по темата заслужава поместване в отделен материал.

VI. ПРОБИ

Логично е, при изработката на такъв костюм, да се наложи да посетите ателието за толкова проби, колкото са необходими за изработка на крайния продукт. При посещенията се коментират и детайлите и въпросите, изникнали при самата проба. Консултантът коригира всеки път нужните места и ненужни гънки. Костюмът трябва да изглежда като направен за вас, а не просто коригиран в магазин за конфекция. Консултантите, които си разбират от професията, винаги се вглеждат и в малките детайли.

Ето няколко примера:

2
Взимане на мерки за корекция на гърба

 

640-1
Тук също гърбът се нуждае от корекция

 

suit2jacketback-gh2
Това е често срещан случай на кройка, нуждаеща се от корекция!
49138376hx_14_r
Тук нямаме никакви забележки!

 

suit1
Тук яката не приляга плътно

VII. ДЕТАЙЛИ

Костюмите по поръчка си имат отличителни характеристики. Освен хубавите платове и канавацата всички материали трябва да са направени от естествени материали – копчета (от рог, корозо, перла) и хастар. Изработват се ръчни бодове, инициали, извито гръдно джобче и др.

Тези костюми имат и работещи ригли, а не имитирани:

20130920_133400

По този начин дължината на ръкава не може да се коригира повече. За да се разпознават „себеподобните“ с такива костюми често оставят едно или две от копчетата на ръкава незакопчани.

abiti-uomo-su-misura-666-4
Често дължината на ръкава се измерва поотделно за двете ръце

 

Други отличителни белези могат да бъдат видени наглудно тук:

и ТУК

Често грижата за детайла е видима:

13151920_1718901828325993_8722407505531843983_n
Забележете колко точно е напаснато райето по сглобения ревер на Ръсел Кроу

VIII. ДРУГИ ВАЖНИ МОМЕНТИ

Всяка себеуважаващо се ателие би трябвало да предлага безплатна корекция на собствените си дрехи в случай на промяна в теглото или по други съображения. Ако не предлага безплатно тази услуга, то следва тя да се предлага на преференциални цени.

Внимателно проучете дрехите, произвеждани от ателието, като ги видите облечени върху някой, който си е поръчвал такава дреха или поне на снимки. Немалката цена, платена при неудовлетвореност от крайния продукт трябва да я платите – ВИЕ.

Бъдете подозрителни при предложения за ушиване на дрехи на скромни цени по гореописаните технологии и с гореописаните марки платове. Меко казано сметките няма да излязат, ако ме разбирате 🙂 Отново неудовлетворението ще е за ваша сметка.

Разберете, че ако си поръчате костюм по снимка на Джеймс Бонд дрехата няма да ви стои като на Даниел Крейг ако нямате неговото телосложение, но пък ще имате скъпа дреха, която може и да не ви носи такова самочувствие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *