КАК ДА НЕ ИЗГЛЕЖДАМЕ НЕЛЕПО НА АБИТУРИЕНТСКИЯ БАЛ

Още си спомням с умиление моя абитуриентски бал. Първите ми забежки по модата се проявиха още в гимназията, но изборът на облекло за „онзи“ ден си бе цяло събитие. Оттогава досега нещата не са се променили. Освен дежурната патърдия с лимузини и маанета роднините чакат с особен плам да стъкмят наследника за този най-важен ден.

Докато живеех между три гимназиални училища често виждах въпросните младежи и в главата ми връхлитаха мисли, които искам да споделя в следващите редове.

I. КОСТЮМ ИЛИ НЕЩО ДРУГО?

Костюмът не следва да бъде задължителният избор. Струва ми се, че изборът върху костюм е следствие на грешно мултиплицираната традиция, а смисълът на празничното облекло е да подчертае не строгостта и елегантността, а по-скоро младостта и свежестта на младия мъж. Странните движения у младежа по време на този паметен ден се дължат на несвойственото облекло, затегната вратовръзка и тесните панталони, които юношеската талия не е срещала досега.

Добър вариант е комбинацията, съчетана от панталон, впечатляващо спортно-елегантно сако, отворена риза и кърпичка в джобчето.

Освен че тази опция е най-бюджетният избор, впоследствие комбинацията може да бъде използвана в типичната петъчна вечер за по питие с приятели.

 

II. КОЛКО ПАРИ ДА ОТДЕЛИМ ЗА КОСТЮМ?

Смело твърдя, че скъпата конфекция и шиенете по поръчка е излишен разход за този повод. Усещането за елегантност и качество на дрехата е следствие на градация. Така, както не е разумно да купите порше на детето си само защото е изкарало книжка от първия път, не е оправдано и да се даде прекалено голяма сума за първи костюм.

  • най-вероятно абитуриентът ще облече костюм за първи път. Това означава, че той не е запознат с основните елементи на това облекло.
  • Не е оправдано да се влагат излишни средства в дреха, която би била носена 2-3 пъти. Ако наследникът ви смята да практикува занаята на готвач, програмист, фитнес треньор или ветеринар ще му е нужен костюм само за сватбата на най-добрия му приятел (и пак не е задължително).
  • Никой на бала няма да разбере дали дрехата е качествена или не е.
  • Има голяма вероятност и никой друг да не разбере колко пари сте дали за дрехата на наследника, освен ако не се похвалите или не свалите етикета от ръкава.
  • Метаболизмът на 18-годишен мъж тепърва ще прояви капризи и е възможно след 2-3 години физиката да не отговаря на размера на покупката.

 

III. АКО СЕ СПРЕТЕ НА КОНФЕКЦИЯ Е ПОЧТИ СИГУРНО, ЧЕ ТЯ ТРЯБВА ДА ПРЕТЪРПИ КОРЕКЦИИ

Нека не ни личи, че слагаме костюм за първи път. Най-честата корекция касае скъсяване на ръкави и скъсяване на панталони. Понякога се налага и стесняване на панталон, което не е сложна манипулация. При покупка на конфекция най-важното е да улучите точния размер – подплънките на рамената не бива да хлътват навътре.

 

Изображение на най-важните корекции, които следва да се направят, можете да видите ТУК 

IV. СЪОБРАЗЕТЕ ПОКУПКАТА С МОДНИТЕ ТЕНДЕНЦИИ

Казаното в горните редове не означава, че трябва да купите най-евтината дреха на детето си. Месец май може да превърне празненството в ад, ако в дрехата преобладава изкуствената материя като полиестер, например. Подберете дреха с максимално количество естествена материя. Костюм/сако от тънка вълна с примес на коприна е оптималният вариант.

Лятото предполага по-светли нюанси: тъмното сиво следва да се замени със светлосиво, тъмносиньото е класика. Тези два цвята са универсални и могат да се използват в ежедневието, за разлика от белия костюм, бежовия, светлокафявия и пр.

Черното засега се намира извън модните тенденции.

V. АБИТУРИЕНТСКИЯТ БАЛ Е НАИСТИНА ДОБЪР ПОВОД ДА СИ КУПИТЕ КАЧЕСТВЕНИ ОБУВКИ

Дори и да не носите костюм често, обувките ще ви трябват. Намерете си хубави черни или кафяви обувки с връзки от естествена кожа, с подметка от естествен гьон, или гума, ако не можете да се справите с гьона. Не е лесно да се различи хубав костюм от лош, но лошата обувка се набива на очи. Не забравяйте за колан в тон с обувките.

VI. АКСЕСОАРИ

Аксесоарите, нужни ви за бала, са нескъпа, но добре подбрана вратовръзка (като опция), кърпичка за джобчето, хубав часовник (също опция, за спомен от бала) и евентуално фешън-гривна. Контрастните чорапи също са доста шик. Не забравяйте и слънчевите очила.

И на последно място – купете си чифт ексклузивно бельо – за момента в който останалото няма да ви трябва 😉

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *