КАК ДА СГЪНЕМ ПРОФЕСИОНАЛНО НАШИТЕ РИЗИ

Обичам всичко да ми е подредено. Това се отнася и за дрехите, разбира се. Не разполагам с пространство в което да подредя изгладени всички ризи за седмицата. Ето защо гладя ежедневно и ги подреждам на етажерка.

Проблемът с подреждането на етажерка е, че поради различната кройка на ризите много трудно те могат да изглеждат като подредени „по калъп“.

Продавач-консултантите в магазините за дрехи често сгъват вече разопаковани такива и трябва да умеят да ги приведат отново в нужния търговски вид. За да сгъват ризи те използват стандартизирани табли.

Лесно можем да пригодим за нашите нужди такова изобретение, използвайки…. обикновена дъска за рязане:

Аз закупих такава от магазин „всичко за 1 лев“ (е, не за лев – за 2,50 лв.). Тя е с прекрасни пропорции – 22 см х 30 см –  с няколко милиметра по-голяма от формат А4 и притежава нужната тежест, за да е стабилна при употреба. Ето защо картонът не е подходящ за тази цел, тъй като не притежава относителна тежест и няма да е стабилен при употреба.

Ризата трябва да е закопчана. Ако не изцяло, то поне през едно копче, започвайки от най-горното. Колкото по-вталена и по-къса е ризата, толкова по трудно ще я сгънем, ако не е закопчана.

DSC_6306

Обръщаме ризата обратно и поставяме дъската в центъра ѝ точно под яката:

DSC_6307

Прегъваме едната половина на ризата точно по линията на дъската:

DSC_6308

Сгъваме ръкава по предпочитания от нас начин:

DSC_6309

Повтаряме същото упражнение и от другата страна:

DSC_6310

DSC_6311

Сега ширината на ризата трябва да е равна на ширината на дъската за рязане отгоре до долу. Превиваме долния край на ризата по долния ръб на дъската. При всяко действие изглаждаме с ръка образувалите се гънки!

DSC_6312

Ако ризата е по-къса, след превиването по дължина краят ѝ няма да стърчи над яката. Ако стърчи – съотв. превиваме нужния остатък навътре:

DSC_6314

Ризата е сгъната. Остава само да извадим свободно дъската от образувалия се джоб.

DSC_6317

DSC_6316

По същия начин ще сгънем и останалите ризи, за да изглеждат еднакво сгънати и подредени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *