НАЙ-ВАЖНОТО ЗА АРОМАТИТЕ*

Реших да споделя лични проучвания за тема, която ме вълнува от известно време. Съзнавам, че изборът на аромат е въпрос на лични предпочитания. Но пък с настоящите съвети бихте могли да закупите най-доброто за парите си?

Какво е парфюм?

С общото название „парфюм“ се нарича разтворът на ароматни етерични масла в алкохоли. Казано най-просто: нещо с което да впръскате кожата си или дрехата за да ухаете приятно.

Оттук идва и първото подхлъзване при покупка. Общото название „парфюм“ е събирателно за различни концентрации на етеричните масла като само една от тях се нарича „парфюм“ (в частност).

Eau Fraiche – (букв. освежаваща вода) – съдържа до 3% съдържание на етерични масла в даден разтвор. Сравнително рядко се среща на нашия пазар.

Eau de Cologne (EDC) – (букв. вода от Кьолн) – Създадена в Кьолн от италианеца Джовани Фарина. Днешният синоним на одеколона е афтършейф. Докато афтършейфът се асоциира само със средство за дезинфекция след бръснене, то одеколонът се използва по стандартния начин за впръскване на кожа (не само шия) и дрехи. Съдържа до 5% съдържание на етирични масла в дадения разтвор.

Почти всички продукти на Acqua di Parma са с концентрация на одеколон

Eau de Toilette (EDT) – (тоалетна вода) – най-разпространената концентрация на масла: до 10% съдържание на етерични масла.

Eau de Perfume (EDP) – (парфюмна вода) – концентрация до 15%.

ВНИМАНИЕ: Много консултанти некоретно представят продукт като парфюм, вместа като парфюмна вода, възползвайки се от незнанието на клиента!

(Pure) Perfume (парфюм) – концентрация до 20%.

Класиката Terre d’Hermes – тук в парфюмна концентрация. Със същата опаковка се продават парфюмна вода и тоалетна вода.

Perfume Extract – (парфюмен екстракт) – концентрация до 40%. Рядко се среща при мъжките парфюми.

За какво да внимавате при покупка относно концентрациите?

Колкото повече е количеството на етеричните масла толкова повече се очаква цената на продукта да е по-висока. Затова при покупка онлайн внимавайте за надписите. Често продавачът изписва само EDT (тоалетна вода) или EDP (парфюмна вода). Разликата е значителна! Уловката се състои в това, че често самата опаковка на продукта не се различава освен по мъничък надпис:

продуктът вляво е с концентрация на тоалетна вода, а десният – на парфюмна вода. Впрочем този продукт се продава и в концентрация pure parfum!

Така, вместо очаквани спестени средства сте закупили продукт с по-ниска концентрация (или с изтичащ срок на годност – чети по-долу).

ВНИМАНИЕ: Често марките на по-късен етап предлагат даден продукт с наименование extreme или intense. Почти винаги това са частично изменени аромати на оригинала, макар името да се асоциира с по-силен аромат. Опаковките на стария и новия продукт често са подобни.

Това са парфюми (общо название) с различни аромати

Разлики в пазарния дял и ценови категории:

1-5 лв. – Това са „парфюми“ продавани по битаци и бакалии, разнасяни от услужливи улични търговци, евтини имитации на ориганли на парфюми и опасни за здравето. Често се опитват да насочат към известна марка, напр. HugOSS вместо Hugo Boss, или Georgio Armeni, вместо Armani.

Възможно е продуктът да е с изтекъл срок на годност. Всяка марка има собствени символни знаци, обозначаващи датата на производство (обикновено на дъното на бутилката). Срокът на годност може да се провери в сайтове като този!

Разваленият продукт дава признаци на алергични реакции по кожата или промяна на цвета на продукта.

Оригиналният продукт
Оригинален продукт, но с изтекъл срок на годност. Цветът на течността е силно потъмнял.

10-20 лв. – Достъпен клас козметика, напр. Denim или Adidas. Продава се най-често по универсални магазини. От тях се очаква да миришат приятно и на чисто. Не може да се очаква от тях използване на естествени съставки или трайност на аромата.

25-60,70,80 лв. – Масова парфюмерия, продавана в големи универсални магазини и специализирани магазини, напр. Kalvin Clein, Boss, DKNY и много други.  Заемат основния пазарен дял. Различни концентации и различни съставки (естествени и синтетични).

80 лв. и нагоре –  Масова парфюмерия от висок клас, напр. Guerlain, Chanel, Tom Ford и др. Могат да се купят в специализирани магазини за парфюмерия. От тях се очаква употреба на естествени съставки (често), дълготрайност на аромата (в зависимост от концентрацията), отличителна парфюмна пирамида (чети по-долу) и най-общо казано елементи на отчетлив лукс.

ВНИМАНИЕ: Повечето масови марки имат и ексклузивни колекции с по-високо качество и по-ограничено производство от основната им продукия, напр. Tom Ford Private Blend; Dolce&Gabbana Velvet Collection; Christian Dior – La Collection Privée, Armani Prive и др.

Niche Perfume – Нишова парфюмерия – Най-общо с това название могат да се определят парфюмите, които не могат да се намерят в масовите парфюмерии, т.е. има застъпен елемент на по-голяма ексклузивност. Продуктите попадат в различен ценови клас, съдържание на етерични масла и естествени съставки, като много от тях са съвсем достъпни като цена. Тенденцията е тези марки да произвеждат основно unisex продукти, вместо строго разделени за мъже и жени. Такива марки са Creed, Acqua di Parma, Annick Goutal, Comme des garçons; Serge Lutens, Byredo и много други.

легендарият Aventus by Creed

Тук е важно да се запомни, че не е задължително по-скъпият аромат да е по-качествен или по-дълготраен.

„Себестойността на един парфюм не се свежда само до себестойността на композицията и суровините. Разходите за производството се разпределят както следва: 35% за труд и фабрични разходи; 20% или повече за флакона, в зависимост от сложността и дизайна; 15% за помпичката и пулверизатора; 10% за запушалката или капачето; 8 % за опаковката и само 10% за самия парфюм…“ („Колекция от А до Я – Парфюм – Никола дьо Бари и колектив).

От горния цитат може обосновано да се заключи, че е възможно да се намери достатъчно качествен продукт на по-неизвестен производител, но на по-ниска цена, отколкото да се закупи аналогичен продукт на известна марка.

Кой парфюм следва да се определи като качествен?

Няма единно мнение кой продукт следва да се счита за качествен. Отличителните елементи на качествения парфюм обаче са:

 • съставки, безвредни за здравето
 • преимуществено естествено вложени съставки за сметка на синтетични такива (напр. естествена или синтетична амбра)
 • подбрани съставки – напр. не просто ветивер, а хаитянски ветивер, който се счита за по-добър; не просто бергамот, а калабрийски бергамот; не просто роза, а екстракт от българска роза и пр.

ВНИМАНИЕ: Трайността на аромата не е задължителен белег на качествения парфюм, това свойство се определя от летливостта на съставките. Напр. бързо летливи са цитрусовите аромати (бергамот, портокал, мандаринка, лимон). Не може да се очаква от парфюми с такава основа да са дълготрайни.

Не винаги е възможно пърфюмът да съдържа напълно естествени съставки. Напр. парфюми с базови нотки на мускус – Естественият източник на етерично масло от мускус са пирениалните жлези на мускусния елен. Мускусът намира приложение като базова нотка в парфюмите и е високо ценена суровина, но след като през 1979 г. е забранено добиването на естествен мускус, заради обявяването на мускусният елен за застрашен вид, той се влага почти изцяло по синтетичен път.

НАЙ-ВАЖНОТО ПРАВИЛО: Изпробвайте аромата преди да го купите! Никой професионален консултант няма да ви насърчи да закупите продукт преди да сте го тествали върху кожата си. И не го правете поради следните причини:

 1. Парфюмната пирамида – качественият парфюм няма еднакъв аромат през цялото време. Връхните нотки се проявяват след напръскване. Минути по-късно се провяват нови аромати, наречени сърце и в края се проявят различните базови нотки. Ако закупите аромат след първоначалното нанасяне, то вие ще сте усетили само връхните нотки, след което ароматът ще добие различни нюанси. напр. в White Patchouli на Tom Ford връхните нотки смело могат да се асоциират с мирис на автомобилна гума, докато сърцевината прави рязък обрат с изпъкващи бели цветя. В друг пример в Sartorial by Penhaligon’s собственият ми нос ясно различава връхните виолетови нотки, преминаващи в сърцевина на мъх

2. Кожата има свойството да видоизмени аромата – начинът на живот и скоростта на метаболизма могат да видоизменят аромата (макар и не драстично). Често тази причина води след себе си репликата „Моят е фалшив – на него еди-кой-си аромат мирише различно, а на мен не толкова хубаво“.

3. Ако имате съмнения в автентичността на продукта – сравнете аромата и времетраенето на продукта върху кожата, напръсквайки се с един и същи аромат от различни магазини.

От къде да купуваме:

Често продуктите имат различни цени в зависимост от това къде са купени.

Подходящите места за покупка са онлайн магазините на самия производител; оторизиран вносител на съответната козметика (често са посочени с координати на сайта на производителя); онлайн магазини с добра репутация.

Имайте предвид, че големите марки имат задължителни условия към търговците – оторизирани представители, свързани с разположение на магазина, подредба и пр. В този смисъл не очаквайте оригинален парфюм на Creed да бъде сместен за продажба между хляба и консервите в кварталната бакалия.

Причините идентични продукти да са по-евтини в някои онлайн магазини могат да се сведат основно до две: Онлайн магазинът няма разходи за наем на представителен магазин, продавач-консултанти, охрана. Често големите онлайн магазини правят по-обемни покупки от локалните представители. От друга страна в онлайн форуми като често обсъждана причина за по-ниските цени се сочи снабдяването на онлайн търговците с т.нар. „дубайски реплики“ – копия на оригинални парфюми, имащи близки характеристики с тези на оригиналните парфюми, но с по-ниска трайност.

Всеки сам следва да прецени от къде да закупи своя продукт. Същият може да бъде сравнен с други продукти от други магазини впоследствие.

Цената на продукта в сайта на производителя е ок. 140 лв. Същият продукт може да бъде закупен от популярни в България онлайн магазини за 40 -50 лв. за същата опаковка

Най-голямата парфюмна база данни представлява сайтът www.fragrantica.com

Ако желаете да разполагате с най-актуалните парфюми на пазара: разгледайте класацията на сайта за 2017 г.

Ако се придържате към класиката и искате проверен с времето продукт: разгледайте класацията на най-добрите парфюми за всички времена.

Ако желаета да бъдете уникални – потърсете информация за по-високия сегмент на любимите ви марки или нишови парфюми.

Парфюм от Velvet колекцията на Долче и Габана

От гореизложеното могат да се направят следните изводи:

 1. Може ли да се счита, че по-концентрираният продукт (по-голямо процентно съдържание на етерични масла) следва да се продава на по-висока цена? – ДА
 2. По-качествен ли е по-концентрираният продукт – НЕ (кой продукт е качествен виж по-горе)
 3. Различен ли е по-концентрираният продукт – от него се очаква да има по-траен аромат, често има и по-различен мирис от останалите концентрации, но това правило си има и изключения в зависимост от летливостта и спецификите на кожата.
 4. Синоними ли са парфюмна вода и парфюм? – НЕ
 5. Има ли значение колко струва моят парфюм? – НЕ, това е въпрос на личен избор. Разликата в цената обаче е съпътстващ фактор за вид използвани съставки и тяхната сложност при комбиниране.
 6. Има ли значение дали парфюмът съдържа естествени съставки или синтетични? – реално не. Синтетичните продукти имитират почти точно естествените съставки и следва да са безопасни за здравето (виж фалшификати по-горе).
 7. Различен ли е парфюмът с добавен надпис extreme или intense? – ДА
 8. Има ли значение от къде купувам парфюмите си? – ДА, що се касае до автентичност. Предвид факта, че автентичността е относително трудно проверима в домашни условия и от незапознати лица, е въпрос на личен избор и предпочитания.

* Представената информация се базира на лични проучвания, материали в интернет и официални източници!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *