ОПТИМАЛНА ГРИЖА ЗА ОБУВКАТА – ЧАСТ I: КОЖЕНИ ОБУВКИ

Ако има елемент от облеклото, към който имам особено отношение, това са обувките.

Впрочем доста хора считат, че обувките са аксесоар, но аксесоарите са неща, без които можем да излезем на улицата (най-общо казано) като пръстен, вратовръзка, часовник, гривна …

Хубавата обувка се нуждае от особена грижа. В страните с традиции в обувната промишленост (Англия, Франция, Италия) съществуват специални ателиета за ръчно почистване и реновиране на обувките. В България в по-големите градове могат да се срещнат улични „специалисти“ в почистването на обувки с мобилни „ателиета“.

Ключовата дума при почистване на обувките е ВРЕМЕ. Ако наистина искате да го направите както трябва, процесът ще ви отнеме ок. 2 часа (слава богу, преобладаващата част от тези 2 часа е процес на изчакване, а не активна работа).

Тук ще опиша моя начин на почистване, който се изгради след гледане на клипове, четене на статии и достагодишна практика. Не претендирам, че е най-правилният, но пък винаги дава резултат.

НЕОБХОДИМИ ПОСОБИЯ:

 • стари мъжки чорапи – никога не ги хвърлям – те са най-верните ми помощници за боядисване
 • боя – черна за черните обувки и различни кафяви бои според нюанса на обувката
 • крем за гладка кожа
 • вакса – прозрачна или според цвета на обувката
 • четка за нанасяне на боя (една за черните обувки и поне една обща за кафявите). Те са по-малки и често с кръгла форма.
 • четка за лъскане с дълъг конски косъм
 • четка за лъскане с къс конски косъм
 • калъпи за обувки от червен кедър (незадължителни)
 • стара четка за зъби – за подметките

СЪВЕТИ: Боите и ваксите не е нужно да са скъпи – Casablanca и Kiwi вършат прекрасна работа и могат да се намерят навсякъде (по-често в супермаркет отколкото в магазин за обувки). Ако държите на наистина качествени консумативи можете да потърсите в интернет консумативи на Saphir, Allen Edmonds, Loake, Lloyd, Meltonian. В България могат да се намерят относително лесно и продукти на марките Salamander и Collonil. Чорапите, макар и стари и неизползваеми, трябва да са памучни. Изкуствените материи просто не вършат работа за тази дейност. Четките за нанасяне на боя не са ви нужни, ако ползвате бои с дунапренена гъбичка-дозатор. Ако възнамерявате да се грижите системно за обувките си, а не спорадично, се снабдете с качествени четки с конски косъм: синтетичните не са подходящи, а некачествените четки с конски косъм лесно се разпадат. Хубави могат да се намерят за ок 15 лв и в най-добрия случай ще ви служат доживот.

Не използвайте общи консумативи за черни и кафяви обувки. При черните е лесно – черното си е черно – нито тъмночерно, нито светлочерно. Кафявите обувки обаче са с нюанси. Ако използвайте обща четка за кафявите обувки започвайте третирането от най-светлия чифт към най-тъмния. Ако не можете да намерите в магазина точния цвят за вашите кафяви обувки, правилото е да си купите един тон по-тъмна боя, а не по-светла.

fe1633d4_1

Общо правило е, че след дъжд/ходене в сняг обувката следва да се измие (не важи за велур!) от праха, солта и дребните частици (внимателно, с ръка на чешмата и без препарат), подметката следва да се почисти или на течаща вода, или най-добре със стара четка за зъби, може и с препарат.

При планирано почистване най-добре почистете едновременно повече чифтове.

 1. Сложете обувката в калъп (опционално) или я натъпчете с вестник, свалете връзките и ако е прашна направете сухо почистване с кърпа или четката с къс косъм, ако обувката е и кална може да я почистите на чешмата по гореописания начин. Почистете и подметката. Преди следващата стъпка обувката трябва да е суха.

2. Подхранване: Тази стъпка често се пропуска при неглижираното почистване, което се прави най-често само с боя и лустро от 50 стотинки. За да се запази и съхрани кожата тя има нужда от подхранване. Не всяка кожа обаче понася този крем според моя опит. С времето ще се научите коя кожа, може да попие крем за подхранване. При напата и по-твърдите кожи не успявам да нанеса добре крема, той трудно попива и оставя неприятни тъмни кръгове по кожата. Най- добрият препарат е легендарният Renovateur на Saphir. Аз използвам Leather Balsam на Salamander, нанасям капка на обувката и я разнасям с кръгови движения с показалеца с помощта на чорап. Не нанасяйте голямо количество и не позволявайте неразнесен препарат да остава дълго върху кожата за да не образува неприятни тъмни петна. След нанасяне изчакайте 20 минути за добро попиване и излъскайте с четка с дълъг косъм.

8023-salamander-professional-leather-balsam-glattleder-pflegen-det_en3. Нанасяне на боя: Боята се нанася само ако цветът е избледнял. Ако цветът на обувката е ОК можете да минете само с балсам и с вакса. Процедурата е подобна като предходната стъпка: ако боята е с дозатор-гъбичка обувката боята се нанася равномерно с тънък слой, ако няма дозатор нанесете подобно на крема за гладка кожа – с помощта на пръсти и чорап с кръгови движения. Изчакайте 20 минути за добро попиване и излъскайте с четката с дълъг косъм с енергични, коси движения за блясък.

4. Нанасяне на вакса: Ваксата служи за полиране, подхранване и подобряване на водоустойчивостта на кожените обувки. Дългогодишни консултанти в магазини за обувки не правят разлика между крем-боя за обувки и вакса, затова внимавайте какво ви продават и четете внимателно етикетите. Ваксата не се продава в тубички (твърда е) обикновено се продава в тенекиени кутийки. надписите често са объркващи – боята обикновено се изписва като cream polish, а ваксата като wax shoe polish или само shoe polish. Понякога и преводът на български е объркващ, но с горното правило ще се ориентирате почти безпроблемно.

hr_105-021_kiwi_wax_shoe_polish_3
и на двете картинки е изобразена вакса. На тази пише само ‘shoe polish’

4404_1Процедурата е подобна на тази с боядисването. Вземате малко от ваксата и нанасяте с енергични кръгови движения. Изчакайте 20 минути, но най-добре цяла нощ.

5. Полиране: Топвате чорапа в капка вода, но без друг препарат, енергично полирате с  кръгови движения до пълен блясък.

6. Финално полиране: Използвам чорап, който нахлузвам на четката с дълъг косъм и финално полирам с коси движения.

ГОТОВО

Ако обувката се запраши преди употреба я забърсвам с четката с къс косъм с 2-3 леки движения

Цялата процедура можете да видите нагледно тук:

КАЛЪПИ ЗА ОБУВКИ

От покупката на калъпите за обувки (shoe trees) има смисъл, само ако подметката е изработена от естествен гьон.

quality-shoe-treeИмат 4 основни функции:

 • не позволяват на подметката от естествен гьон да се свива (особено след дъжд)
 • поддържат цялостната форма на обувката
 • обезмирисяват обувката (само тези от червен кедър (cedar wood)
 •  абсорбират остатъчната влага (само тези от червен кедър (cedar wood)

Продават се най-различни модели – пластмасови и дървени; частични и цяло стъпало.

За да се изпълняват и четирите функции най-добре изберете представляващи цяло стъпало от червен кедър. Номерацията им е съответна на тази на обувките. Скъпите и качествени обувки се продават с комплект калъпи, често направени специално по формата на обувките.

 

hr_102-011-hard-plastic-travel-shoe-tree-with-spring-men_747x560
пластмасови. напълно безполезни

 

4891
дървени, частично изградени. Не поддържат правилна форма на обувката и особено откъм петата. Направени са от бук и не абсорбират миризма и влага.

 

81z-bu6njrl-_ul1500_
Калъп за цяло стъпало. Направен от червен кедър – различава се по червеникавия цвят на дървесината и има силен мирис на дърво.

 

Грижата за подметките ще бъде проследена в отделна статия.

1978325_10203936344835632_3561558813648122802_o
моите обувки след боядисване

16 мнения по „ОПТИМАЛНА ГРИЖА ЗА ОБУВКАТА – ЧАСТ I: КОЖЕНИ ОБУВКИ“

 1. Здравейте!

  Първо искам да Ви поздравя за чудесния блог – хубаво е, че има хора и в България, които желаят да споделят опита и знанията си за мъжката мода с широката публика!

  Аз лично започнах да се интересувам по-сериозно от мъжка мода едва в последните две години. През този период живях в чужбина, така че сега, когато ми предстои прибиране в България, намирам Вашите публикации за изключително полезни.

  По този повод много бих се радвал, ако напишете нещо за избора на обувки и къде в България могат да се намерят качествени кожени обувки с естествен гьон.

  Благодаря Ви предварително и отново Ви поздравявам за инициативата!

 2. Здравейте,

  Много добре ясно и просто обяснено за поддръжката на мъжките обувки. Моят въпрос е като на първия питащ: къде в България може да се намерят сравнително добри кожени обувки, шити, с подметка гьон. Може да отговорите на имейл, но не е ли добре и други хора да видят тази информация, може да е полезна, освен ако няма правило да не правите реклама.

  Поздрави

 3. Здравейте,

  Аз не успявам да си намеря обувки тук (моята „колекция“ е на последната снимка). Купувам обувки планово, не спонтанно, като следя сайтове които харесвам и чакам намаленията. Следващите намаления вече ще са в края на януари.

  Ако Ви интересуват други теми, можете да ми пишете за да съставя публикация.

  1. Може би да напишете сайтовете и януари ще правя поръчки и аз.
   Уебсайт, който препоръчваха в клипове на руснаци – http://www.herringshoes.co.uk/

   За теми – ще разгледам предишните статии за да видя какво липсва.

 4. Здравейте,
  Наистина рядкост са тези блогове и статии, особено написани от българи. Намерих го съвсем случайно, тъй като търсех информация, как да предпазя обувките си в този пресен сняг (защото колкото и стабилни да ми изглеждаха, се оказа, че кожата подлежи да отслабване или захабяване, не знам как да го нарека).
  Интересното е, че в подобна статия четох, че ако не си сигурен за точния оттенък на кафявото, трябва да нанесеш малко по-светъл цвят – предполагам, за да не рискуваш и да ги направиш по-тъмни.
  Иначе за мен доста интересен сайт са обувки е bowen.fr – още не съм имал късмета да си взема такъва, но в Париж един магазин ми грабна окото.
  В България избора е труден и хубави обувки се намират бавно. Трябва да се правят и някои компромиси.

 5. Забравих да питам нещо – как се справяте с обувките с подметка от гьон? Страшно красиви и стилни, но едва ходя. Хлъзгат се по всяка повърхност (освен килим/мокет) – на плочки/теракот е ужас, но дори на грапави твърди настилки като плочки и павета не ми е компрофтно. Нещо грешно ли правя или се очаква да се свикне и да се търпи?

  1. Здравейте,

   Подметката от гьон не е замислена да бъде трайна и подлежи на честа подмяна. Водата допълнително ускорява процеса на амортизация. Малката подробност е, че тук няма кой да ви смени подметката, понеже услугата не се търси, а материалът е скъп. В някои сайтове съветват да се изтърка с фина шкурка гьонът за да прави сцепление, но това не работи. Вариантът е залепване на гума върху гьона, което обущарите наричат „слагане на подметка“ – има по-фини или плътни подметки, от мека гума или по-твърда, релефни или гладки. Вижте тук

   1. На мен в един магазин точно това ми предложиха – да походя малко с обувките, докато се изтъркат. После да ги занеса за залепване на гумена подметка. В София някъде прави ли се това и колко струва горе-долу?
    Намирането на красива официална обувка с гумена подметка е доста трудна работа – май само GEOX имат хубави модели и то, защото те си държат на патентованата технология.

 6. Ако ще им лепите гума не ги чакайте да се изтъркат – стават неравни и гумата се лепи по-трудно. Между 25-35 лв. струва услугата. Предлага се на много места.

 7. За обтегачите (КАЛЪПИ ЗА ОБУВКИ) – поръчах си от Алиекспрес уж от червен кедър, ще видя какви са когато пристигнат. Търся ги по словосъчетанията shoe trees или shoe shaper. Според мен, дори и да не е гьон подметката, пак има нужда от поддържане на формата на обувката/кожата, докато изсъхва и се свива.

  Днес намерих и български сайт с продукти на Saphir – http://leathercare.bg По-скоро ще е трудно да се пазарува, защото са сложили само няколко продукта, явно се пазарува по имейл от там. Имат са сваляне ценова листа с всички продукти. На мен ми трябват основно козметиките за реновиране и поддръжка, поне знам кое какво е от тази марка.

 8. В интерес на истината и аз ползвам за всички обувки обтегачи. Тези от кедър се познават лесно – те просто си миришат на дърво и смола, другите не миришат.

  Намирам интересни оферти и в ebay. Иначе козметика за обувки си купувам предимно при пътувания в чужбина. Тези на Saphir миришат и изглеждат доста по-различно от всичко, което съм ползвал. На сайта им има страхотен чарт със стъпките в грижата за различните видове обувки.

  1. Е, браво, за разлика от тебе досега съм нямал дървени обтегачи, едва 2017 се замислих за обувките си. Започнах въстановяване на някой стари обувки. Току що си купих и 2 нови чифта и вече се притеснявам за формата им със старите пластмасови колко ще имат ефект, не изпъват добре. И аз поръчах от червен кедър, чакам да пристигнат. Ще ги помириша 🙂

   Може ли да напишеш кой е официалният сайт на Saphir, намирам само магазини с техни продукти, иначе горе-долу се ориентирам кое за какво е. По принцип казват, че са с натурални продукти. Една от важните съставки при тях маслото от норка (mink oil), доколкото знам, най-добре подхранва точно то от маслата. Не намерих в България да продават такъв продукт, който да е само масло от норка.

   Вчера си поръчах евтини български четки с естествен косъм, конски, от този сайт: https://www.egera.bg/category/2/1/Chetprom . Поръчах си 10 общо различни, по 2-3 лв са. За различни цветове обувки. Доста по-евтино от западните аналози, дано са качествени.

 9. Обувките са ми една от любимите теми.

  Специално заради тях съм си купил две специализирани книги:

  Handmade Shoes For Men на Laszlo Vass. Дори съм имал удоволствието да посетя неговото ателие в Будапеща.
  Другата е A Guy’s Guide to Shoes на Bernhard Roetzel.

  До края на годината ще се опитам да публикувам и отделна тема за грижата за подметки. Отделно сега подготвям материал за парфюми. Това е тема, която изследвам от около година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *