ОПТИМАЛНА ГРИЖА ЗА ОБУВКАТА – ЧАСТ II: ПОДМЕТКАТА

„Всяка крушка си има опашка“…а всяка обувка си има подметка.

Като че ли подметката е най-пренебрегваната област при почистване на обувките, може би защото тя е относително невидима област за околните. Колкото и здрава да е една обувка, при повредена подметка целият чифт става неизползаем.

Най-разпространените видове подметки могат да се отнесат накратко към следните категории:

I. ГУМЕНИ

  1. Полиуретан

Популярен избор, понеже е евтин. Изграден на основата на миниатюрни кухини, този тип подметка дава удобство при ходене, тъй като абсорбира добре твърдостта на усещането при стъпване. В нискокачествения сегмент тези подметки нямат добро сцепление с повърхността и често се пукват. Те са основен избор (в ниския клас подметки) при евтините обувки от изкуствена кожа.

2. Термоустойчива пластична гума (TPR)

Стандартната термоустойчива, високопластична подметка (в зависимост от производството), по-износоустойчива и удобна в достатъчна степен. Има достатъчно добро сцепление с повечето повърхности. Не винаги добре абсорбира удара при стъпка.

3. Нитрол-поливинил-хлоридна подметка

Тя е основният избор при производство на тренировъчни обувки. В нискокачествения сегмент подметката има сходни проблеми като тези при износване на автомобилната гума, най-вече при ползване при високи температури (горещ асвалт и пр.)

4. Гумено-латексови

естествен каучук
естествен каучук

Предпочитани при производството на кецове и други ниски обувки. Високият клас подметка има специфичен мирис на гума. Има сходни характеристики с № 2 и № 3.

Най-висок клас с най-добро сцепление са тези от естествен каучук.

5. Eтил-винил-ацетат (ЕVA)

Обикновено се използва за междинен слой в подметката на спортните обувки, както и самостоятелно. Високо устойчива на сол, корозия, температурни амплитуди и антимикотична. Осигурява добро сцепление и абсорбира удара при стъпка.

6. Dainite (търговска марка)

Чувствително леки, благоприятни за зимни условия (сняг) с добри изолационни характеристики, износоустойчиви. Не винаги имат достатъчно добро сцепление.

7. Естествен гьон

Считат се за подметката на най-елегантните обувки. Първи по поява, порьозни, позволяват изработката на ниски профили (тънки подметки), лесно заменяеми, но имат ниска износоустойчивост.

II. ПОДДРЪЖКА

Основно предимство на подметките от № 1 до № 6 е тяхната висока износоустойчивост. Недостатъкът се свързва с трудната възможност за подмяна или липсата на такава възможност.

Ежедневната грижа изисква почистване от прах и мръсотия с четка и измиване с вода и сапун, най-вече след съприкосновение със сол (от сняг).

Опростената конструкция позволява по-лесна поправка. Най-засегнатите зони са връх и пета, които се манипулират съотв. чрез допълнителна вулканизация и смяна на пета. Това следва да се случи преди външният слой (който има непросредствено съприкосновение със земята) да увреди следващия слой и да „изяде“ от него.

на снимката имаме подметка от гьон но манипулациите на тока и върха са същите като при гумените подметки
на снимката имаме подметка от гьон, но манипулациите на тока и върха са същите като при гумените подметки

Поддръжката на гьонова подметка е по-сложна. Обувката изисква честа реставрация чрез подмяна на външния слой на подметката (виж по-долу), тъй като ежедневното търкане я износва, още повече съприкосновението с вода.

Кога следва да се поправи такава подметка?

Подметката е износена, но все още не е необходима подмяна
появата на дупка във външния слой на подметката е индикация за подмяна

Нормалната поправка на такава подметка би трябвало да изглежда по следния начин:

Какво да направим, ако тази услуга не се предлага в близост?

Износоустойчивостта може да бъде частично подобрена чрез употребата на специализирани препарати.

Стандартната услуга, която предлагат родните обущари е „поставяне на подметка“ – тънък гумен слой се залепва (по възможност веднага след покупка, преди повърхността да се е наранила и станала неравна) върху гьона и така предпазва обувката от износване и влага.

В последствие гумата и петата подлежат също на периодична смяна.

Бележки от автора: Горните съображения ме мотивират да купувам обувки от гьон с комбинирана подметка. Там, където площите са най-засегнати от износване, производителят е поставил гума.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *