ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ ПРИ ПАЗАРУВАНЕ ONLINE

„Тази Коледа (2016 – б.а.) един от всеки трима българи ще избере електронни разплащания за закупуване на коледни подаръци, като се очаква ръст в честотата на онлайн пазаруване в сравнение с миналогодишните празници“, казва Красимира Райчева, мениджър на Visa за България /www.inlife.bg/


Не е странно, че пазаруването online увеличава своя ръст – харесал си си продукт, който е на един клик разстояние. Няма нужда от посещение на отдалечени физически магазини, контактуване с неучтиви консултанти, допълнителни разходи за транспорт.

Увеличаващата се активност в този тип пазаруване дава възможност на недобросъвестни търговци да подвеждат потенциалните купувачи, предлагащи им различни артикули от представяните, или укриване на важна информация относно покупката.

Този материал има за цел да събере най-важните неща, които е необходимо да знаете, ако нямате достатъчно опит с пазаруване online.


I. ПАЗАРУВАНЕ ОТ НАДЕЖДЕН ONLINE-МАГАЗИН

Сайтове като www.amazon.com или www.ebay.com и www.fashiondays.bg (както и много др.) са си изградили репутация на достоверни източници за пазаруване. Многобройните вътрешни системи за сигурност гарантират, че вероятността да бъдете измамени чрез изтегляне на парична сума без доставка на поръчаната стока е практически никаква, а теоретично е сведена до абсолютния минимум.

Проверявайте предварително репутацията на сайта от който пазарувате!

Един от най-честите начини за заблуда на купувачите е чрез имитиране на името на известен онлайн магазин, чрез препращане към съвсем друг сайт.

При случайно търсене в интернет на сайт за интернет часовници попаднах на този примамлив домейн с разширение .co.uk (цялото наименование – www.replicastime.co.uk). Целта на този трик е да активира нашата асоциация от типа „всичко произведено в България е качествено, а в Турция или Китай (например) – не“. Та задачата на този продавач, е да ви заблуди, че онлайн магазинът оперира на територията на Обединеното кралство.

След отваряне на сайта обаче, той автоматично ви препраща към китайски домейн – почти сигурен индиктор, че покупката ще се извърши от китайски търговец. За това подсказва окончанието .cn – а именно – „английският сайт“ препраща директно към www.helloreplica.cn.

II. ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ

Знаете ли, че докато пазарувате онлайн или просто си сърфирате в мрежата някой може да следи цялата информация, която се обменя между вашия браузър и сървъра и дори да я променя? Има недоброжелатели, които наистина го правят, като целта им е да се сдобият с лична информация – информация за банковата ви карта, например, която в последствие да бъде използвана за извършване на измами и злоупотреби.

За щастие има лесен начин да проверите дали връзката ви с интернет е сигурна. Просто кликнете в началото на реда преди името на сайта, който сте заредили за да видите протокола, който използвате.

Стандартните сайтове използват разширение http:// преди името на сайта. При защитените – след буквата p има буква s (вижте изображението), което е знак, че връзката ви с конкретния сайт е защитена. Особено важно е да проверявате сигурността на връзката в страницата в която въвеждате данни от кредитната/дебитната си карта.

От м. януари 2017 г. браузърът Chrome въведе надпис „има защита“ пред името (домейна) на съответния сайт. Често защитените сайтове се изобразяват при клик с катинарче, или надпис (Secure).

III. ДЕБИТНА ИЛИ КРЕДИТНА КАРТА

Практически няма значение дали ще използвате дебитна или кредитна карта. Обикновено националните и интернационалните разплащателни системи позволяват плащания и с двата вида карти.

За още по-голяма сигурност бихте могли да си направите отделна карта за пазаруване. При това дебитна. Логиката е следната:

При евентуална злоупотреба с банковите данни щетите по кредитната карта ще са до лимита на картата, който теоретично винаги е по-голям от реално внесените от вас пари, а не до лимита на покупката. Т.е. ако покупката е с цена 100 лв., вие имате внесени 200 лв., но лимитът на картата е 1 000 лв. – щетите ще са значителни. При дебитната карта можете да захранвате конкретната сума, нужна ви за конкретната покупка. При злоупотреба с данни от дебитна карта щетите ще са до размер само на действително захранената сума по картата. Ако пък е направен опит за злоупотреба след направена от вас по купка – в картата няма да има пари с които да се злоупотреби.

IV.  ДЯВОЛЪТ Е В ДЕТАЙЛИТЕ

Предпочитайте покупка от сайтове, в които има детайлна информация за продукта, който ще закупите.

Пример:

Снимки от сайт 1 не представя достатъчно близък план на желания артикул. Отделните мерки са предоставени не достатъчно подробно.

Снимките от сайт 2 предоставят много повече информация за желания артикул – снимки от различен ъгъл, възможност за преглед на много близък план, възможност за по-детайлна проверка на размерите.

Информацията от сайт 2 предпоставя много по-информиран избор от информацията на сайт 1 (без да се твърди, че артикул 1 е по-лош от артикул 2).

V. РАЗХОДИ ПО ДОСТАВКА И ПОЛИТИКА НА ВРЪЩАНЕ

Много сайтове предлагат артикули, чиято доставна цена е калкулирана в цената на продукта. Често тези сайтове предоставят и предплатен етикет за връщане на покупката, ако не сте удовлетворени от нея. При други online-продавачи доставката не е включена в основната цена и в зависимост от дестинацията е възможно да бъдете таксувани според т.нар. „зони“ за доставка (от САЩ до Европа, от САЩ до Русия, от САЩ до Близък изток и пр.) Така че трябва да имате едно на ум преди да финализирате покупката. Понякога в оферираната цена не е включен ДДС данъка (VAT). И двата вида разходи – доставка и данък – трябва да фигурират при финалния преглед на желаната покупка, преди окончателно да натиснете надписа „ПЛАТИ“. Така ще направите информиран избор за действителните разходи по покупката.

 

VI. ПОМОЩ ОТ ПРИЯТЕЛ

Опитните купувачи често следят за намаления и аналогични продажби от алтернативни магазини с по-примамливи цени. Сайтове от типа на www.pazaruvaj.com показва дадена стока, която може да бъде закупена от различни магазини, които пък предлагат различна цена (понякога доста по-ниска в зависимост от сайта).

Вече съществуват достатъчно браузър приложения, които следят за аналогични намаления вместо вас и ви помагат да откриете желания продукт на по-ниска цена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *