ТЕНДЕНЦИИ В КОЛЕКЦИИТЕ ПРОЛЕТ-ЛЯТО 2017

В края на месец февруари, както си му е ред, модните къщи показаха новите си колекции и „тенденциите“ в колекция пролет/лято 2017 г. Нарочно съм поставил най-важната дума в кавички, тъй като най-описателната дума за тазгодишните колекции е – вяла.

Краят на зимния сезон донесе за някои от компаниите важни промени в кадровия състав – creative директорите на Zegna и Brioni бяха заменени. И някак си встъпителните им колекции (на някои от тях) вместо да поднесат нещо ново, изпълняват функциите на своеобразно служебно правителство – поддържат живот на системи до появата на следващата есенно/зимна колекция.

Преобладаващият цвят в колекциите на водещите италиански марки е странно-синьото. 

Ermenegildo Zegna

Водещо рекламно лице на пролетната колекция на Zegna е Робърт де Ниро. Напоследък се завъртат в медийното пространство публикации, че актьорът изпитва финансови затруднения и търси всякакви приходоизточници като „роли в глупави филми“, както сам той го описва в прихванат от папараци скандал със съпругата му. Сигурно модната къща плаща добре на своите модели. Трябва обаче да му се признае, че той разчупва обстановката в сравнение с преобладаващите младички и слабички младежи-модели по кориците на списанията.

de Niro

Новият главен дизайнер Alessandro Sartori (работил и е преди за марката, после за Berluti), заменил Stefano Pilati, залага на комбинативността в облекло, подходящо както за офис, така и за градска среда. В летния каталог моделите са напуснали приглушените ателиета и строгите офиси. Небрежната градска среда и охрата дават онази италианска непринуденост, която всеки търси из слънчевите кътчета на Тоскана.

Снимки: Ermenegildo Zegna SS/17
Снимки: Ermenegildo Zegna SS/17

 

Цветовите акценти са синьо – във всичките му вариации, светлосиво, бежово. Леки материи – неподплатена вълна, памук, застъпен лен. Примамливо предложение са летните им аромати – качествени съставки, смесени от легендарни парфюмеристи, затворени в изтънчени флакони. Различните разфасовки се продават на разумни цени.

Brioni

Лятната колекция на Brioni може да се опише като спасителна. След фиаското с наемането на екстравагантния дизайнер Justin O’Shea, който бе и уволнен още след първата колекция (последван от СЕО-то на компанията) компанията трябваше да се справи спешно с подготовката на новата колекция. Лаконично бе съобщено, че тя се подготвя от вътрешен екип на модната къща. Отново бе върнато старото прочуто лого на фирмата, което бе за кратко променено от O’Shea в готически стил. Metallica – като лице на компанията бяха заменени от Самюъл Джаксън.

Кройките са безопасни, аксесоарите – стандартно скучни, преобладаващите десени – сини.

Повече – тук

Canali

Като че ли големите отличници на това лято са Canali – различни кройки, цветни десени, изобилни на модели и продукти, активно присъствие на лен.

Колекцията е доста богата. Цветовата гама е особено пъстра, подходяща за изключително млада аудитория – нещо към което големите марки не се стремят особено. Освен това компанията си е взела поука и предлага изключително вталени модели – нещо, което не можеше да се види в техните колекции. И не на последно място – обновеният сайт предлага доставки до България. Ако разбира се, не предпочитате да посетите бутика им в София с доста разнообразни предложения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *