ЧЕТКАТА ЗА ДРЕХИ И МЯСТОТО Ѝ В МЪЖКИЯ ГАРДЕРОБ

Купили/ушили сте си хубав костюм или палто. Носите си го както в онова стихотворение за „новите дрехи“ на Стефан Цанев. И ако случайно го омацате с нещо неприятно веднага търчите към химическото чистене. Вярно, в наши дни химическото чистене се е превърнало в панацея за повечето проблеми, макар тук -там да се прокрадват разни бабини рецепти от рода на „равни части от това и онова и третираш с вълнен парцал“.

Рутинната грижа, за която иде реч в настоящия материал, далеч не се изчерпва с гореописаните способи. Напротив, това което ще донесе по-дълъг живот на вашата дреха, е нещо далеч не толкова често срещано във форума на bg-mama. Става дума за четката за дрехи.

 

Преобладаващата част от използването на облеклото ни включва следните рутинни операции: 1) обличане – 2) изпиране. С премахването на петна и пот обаче, дрехата се освобождава от натаилите се в тъканта фин прах, остатъци от храна (о, да). Логично, тези „приятели“ на тъканта попадат не само върху любимия ви пуловер, но и върху любимото ви сако. И докато при първия вид дрехи лесно можем да процедираме чрез ежеседмично изпиране, то не е препоръчително към втория вид дрехи да процедираме чрез ежеседмично химическо чистене.

 

МИТ: Химическото чистене нанася повече вреди, отколкото помага на вашите дрехи, тъй като ги уврежда. Макар да се смята за неизбежен помощник при третирането на упорити петна и впила се пот (което си е така) в специализираните форуми за мода ще срещнете израза „Костюмът е толкова добър, че издържа на цели 16 химически третирания“. По тази причина не е препоръчително костюмът да се носи на химическо чистене по-често от веднъж сезонно. Освен ако петно не налага това.

Четката за дрехи много прилича на четката за коса – основата е направена от дърво или пластмаса, а косъмът бива естествен или изкуствен. По тази причина съществуват както достатъчно евтини модели, така е ненужно скъпи. Този вид четка за дрехи обаче не може да бъде заместен от четка за излъскване на обувки, например. Косъмът на четката за обувки, специално направена за излъскване на обувки, е твърде груб за фина тъкан като вълна или коприна.

Четка за лъскане на обувки. Визуално не се различава от тази за дрехи

Подходяща четка може да бъде намерена в интернет, дори и в магазини от типа на „всичко по 1 лев“. Въпрос на избор.

Друг цитат, който може да се срещне в „мъжкомодните“ форуми гласи, че „15-секунден ежедневен навик удължава живота на дрехата с десетилетие“.

Дори и да не виждате тези малки парченца, захванали плата като удавник за сламка, знайте, че те са там. Липсата на повърхностно почистване може да вклини мръсотията в процеса на гладене, а това от своя страна би могло да провокира гниене или най-често отслабване на нишката. Така с течение на времето дрехата губи блясъка и привлекателността си (спомнете си как изглеждат дрехите на починалия ви пра-вуйчо, които не са изваждани от гардероба 15 години).

Четка или ролер за дрехи да използвам? – известният стайлинг специалист Antonio Centeno – съветва да се използват и двата способа за най-добър резултат – първо четката, после ролер.

1) Окачете костюма на стабилна закачалка и го разкопчайте

2) Нежно започнете изчеткване надолу по посока на влакното (не перпендикулярно) откъм реверите и около шията, рамената, ръкавите, предната и задната част

Колко често се извършва процедурата? – специалистите съветват преди всяко и след всяко обличане.

Моят съвет: нека започнем веднъж месечно, за да достигнем до веднъж седмично 😉

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *